Tuesday, December 7, 2010

nescafe perosak buah pinggang?

selalu sangat baca blog orang, terpukul gak rasa. tak pernah aku post something yang berguna. reader pun lama2 makin chow. haishh.

ada one time orang kecoh2 pasal nescafe 3 in 1. katanya merosakkan buah pinggang, buat cungap-cungap berdebar-debarla sampai takleh solat (haish. tak khusyuk salahkan nescafe pulak lol)

meh nak cerita sikit pasal effect caffeine bagi semua clear. ni bukan effect nescafe 3 in 1 20 peket rm 10.90 tu saja, tapi merangkumi segala jenis mak nenek coffee tak kira la setarbak ke, kopibin je dan dll.

caffeine atau nama lainnya 1,3,7-trimethylxanthine, trimethylxanthine, methyltheobromine, 7-methyltheophylline, theine, mateine, guaranine *hah. amek. nak sebut pun tergeliat lidah* bertindak sebagai central nervous system stimulant yang mana akan menyebabkan kita jadi segar, tak lalok, tak mengantok especially di kala musim exam dan menyebabkan kita lebih alert.

selain daripada itu, caffeine juga adalah sejenis diuretik (diuretics) yang mana akan menyebabkan anda terkencing-kencing kalau terlebih minum caffeine.

sumber-sumber common untuk caffeine adalah: kopi, teh dan coklat yang diperbuat dari coffee bean (bukan jenama kopibin ok)

caffeine juga di percayai digunakan untuk merawat penyakit tidak boleh bernafas (apnoea) di dalam bayi pra matang.

bagaimana caffeine berfungsi?

ini boleh baca sendiri kat wikipedia. sebab kalau aku tulis balik pun, takut korang makin pening :)

side effect of caffeine?



main symptoms of caffeine overdose?


kalau dah agak-agak dah rasa macam-macam kat atas ni, sah-sah la korang dah overdose. kalau musim exam, jangan sampai terlebih minum caffeine sebab nanti korang takkan dapat tidur berkualiti. aku selalu kena macam ni. haha. korang ingat korang berdebar-debar sebab tak abis study la cemas la, sebenarnya korang dah terlebih minum coffee malam tadi.

so you decide. minum biar lah berpada-pada. jangan salahkan sesuatu produk 100%. kalau ada case control study or experimental study report yang official based on nescafe 3 in 1 memang menyebabkan buah pinggang rosak, baru aku boleh terima 100% kenyataan tu. other than that, kita memang tau side effect nya, tak bermakna minum 1 peket sehari, bangun esok pagi buah pinggang korang dah rosak.

so goodluck.

you are what you eat... or drink.

cheers.


sumber: wikipedia

2 comments: